Schaf Frontex Af!

Afgelopen woensdag, 9 juni vond met een demonstratie de aftrap plaats van de campagne Abolish Frontex. Oftewel: schaf Frontex af! Maar wat is Frontex?

De website van de campagne licht toe:

Frontex is het grensbewakingsagentschap van de Europese Unie. Het is een essentiële kracht in het opleggen en afdwingen van het grensbewakingsregime van de EU. Het is vanwege haar operaties verantwoordelijk voor systeemsgewijze schendingen van mensenrechten; betrokkenheid bij deportaties; samenwerking met derde landen, en haar rol in het versterken van de grenzen van de EU.

Het beleid betreffende de grenzen van de EU is inherent racistisch en versterkt koloniale en kapitalistische machtsstructuren. Het is tijd om Frontex af te schaffen, evenals het systeem dat Frontex vertegenwoordigt.

(…)

Het doel van Abolish Frontex is niet het hervormen of verbeteren van Frontex, of de vervanging ervan door meer van hetzelfde. In plaats daarvan nemen we als doelwit het beleid en het systeem die Frontex in stand houden.

Vrij vertaald op basis van: https://abolishfrontex.org/

Er zijn mooie posters beschikbaar:

Frontex afschaffen – beëindig het Europese grensbeleid

en

Frontex afschaffen

Een mooie datum om die posters te verspreiden is 20 juni, Wereld Vluchtelingendag! Zie ook de oproep op de website van Abolish Frontex. Er is ook een Open Brief gelanceerd, om Frontex afgeschaft te helpen krijgen. Die vind je ook op de website (eindje naar beneden scrollen).

Aan de slag dus, en Schaf Frontex Af!

 

This entry was posted in Aankondigingen, Achtergronden and tagged , . Bookmark the permalink.