Staatsgeweld tegen straatgeweld – dat waterkanon is ook op jou gericht

Staatsgeweld tegen straatgeweld – dat waterkanon is ook op jou gericht

door Peter Storm

Opmerking vooraf: ik lees intussen van gedoe op straat in een reeks andere steden: Enschede, Den Haag, Tilburg, Arnhem, Venlo… Er gebeurt hier iets zeer onheilspellends. Tegelijk is dit niet zomaar een rechtse revolte zonder meer. Ik vang ook dingen op over deelname van migrantenjongeren en dergelijke. Dat staat haaks op het beeld van louter een fascistische strekking van de protesten. Hier is het laatste nog niet over geschreven en gezegd…

Grove corona-ontkenning, grof fascisme, grof politiegeweld. Dat was de dag van vandaag. De corona-ontkenning, het fascisme, de agressie van de menigten in Amsterdam en Eindhoven, ze krijgen terechte afkeuring. Weg ermee! Het grove politiegeweld daartegen verdient die afkeuring echter ook, en krijgt die volstrekt onvoldoende, ook uit linkse en radicale kringen. Daarmee laten linkse en radicale mensen – wij, ik maak van die kringen deel uit – echt een steek vallen.

Grof politiegeweld is zowel een week geleden als vandaag 24 januari 2021 het antwoord van de staat tegen menigten nare agressievelingen, met een bijmenging van extatisch kijkende hippies en verdwaalde anderen, allemaal lui die protesteren tegen ‘de coronamaatregelen’. Nee, dat protest heeft bepaald niet mijn sympathie. De extreem-rechtse ondertonen van de betogingen, de fascistische signatuur van veel deelnemers, zijn onmiskenbaar en levensgevaarlijk. Dat virus zijn gang laten gaan is ziekte en dood de ruimte geven. No way. Maar dat maakt het staatsgeweld dat tegen de menigten, vorige week op het Museumplein, vandaag opnieuw aldaar maar nu ook in Eindhoven – helemaal nog niet okay of zelfs maar aanvaardbaar.

Het is niet dat ik die fascisten geen klappen gun of zo. Het is niet dat ik medelijden heb met extreem-rechts dat mensen op sleeptouw neemt in een pseudo-vrijheidsstrijd. Geenszins. Maar die charges met paarden, die politiebusjes, die aanvallende ME-ers, die waterkanonnen en nu ook dat traangas – ze zijn tegelijk een waarschuwing tegen iedereen die ook maar overweegt tegen welk aspect van het staatsbeleid de straat op te gaan. Ja, er is een pandemie die bestreden moet worden. Er is ook een virus dat politierepressie heet. Ook dat dient keihard ingedamd te worden, om vervolgens uit de maatschappij te worden verwijderd. Nee dus tegen het fascisme! Maar tegelijk: nee tegen het politiegeweld!

Dit zijn de eerste alinea’s van ‘Staatsgeweld tegen Straatgeweld – dat waterkanon is ook op jou gericht’. Het hele artikel vind je hier: https://peterstormt.nl/2021/01/24/staatsgeweld-tegen-straatgeweld-dat-waterkanon-is-ook-op-jou-gericht/

This entry was posted in Achtergronden and tagged , , . Bookmark the permalink.